محمد بن عبدالله كه در تورات و برخى كتب آسمانى احمد نامیده شده است، 17 ربیعالاول به دنيا آمد.
آمنه، دختر وهب، مادر حضرت محمد(ص) پیش از نامگذارىِ فرزندش توسط عبدالمطلب به محمّد، وى را احمد نامیده بود.
وي آخرین پیامبر الهى، بنیانگذار حكومت اسلامى و نخستین معصوم در دین مبین اسلام است.
حضرت محمد(ص) در روز جمعه، 17 ربیع الاول عام الفیل برابر با سال 570 میلادى (به روایت شیعه) به دنيا آمد.
عام الفیل، همان سالى است كه ابرهه، با چندین هزار مرد جنگى از یمن به مكه یورش آورد تا خانه خدا (كعبه) را ویران سازد و همگان را به مذهب مسیحیت وادار سازد؛ اما او و سپاهیانش در مكه با تهاجم پرندگانى به نام ابابیل مواجه شده، به هلاكت رسیدند و به اهداف شوم خویش نایل نیامدند. آنان چون سوار بر فیل بودند، آن سال به سال فیل (عام الفیل) معروف گشت.
عبدالله بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصّى بن كلاب بن مرّة بن كعب بن لوىّ بن غالب بن فهر بن مالك بن نضر بن كنانة بن خزیمة بن مدركة بن الیاس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان. از پیامبر اسلام(ص) روایت شده است كه هرگاه نسب من به عدنان رسید، همان جا نگاه دارید و از آن بالاتر نروید.
اما در كتابهاى تاریخى، نسب آن حضرت تا حضرت آدم(ع) ثبت و ضبط شده است كه فاصله بین عدنان تا حضرت اسماعیل، فرزند ابراهیم خلیل الرحمن(ع) به هفت پشت مىرسد.
پيامبر(ص) از 27 رجب سال چهلم عام الفیل (610 میلادى)، كه در سن چهل سالگى به رسالت مبعوث شده بود، تا 28 صفر سال یازدهم هجرى، كه رحلت فرمود، به مدت 23 سال عهدهدار امر رسالت و نبوت بود.
آن حضرت علاوه بر رسالت، به مدت 10 سال امر زعامت و زمامدارى مسلمانان را پس از مهاجرت به مدینه طیبه بر عهده داشت.
پيامبر(ص) دوشنبه 28 صفر، بنا به روایت بیشتر علماى شیعه و دوازدهم ربیعالاول بنا به قول اكثر علماى اهل سنّت، در سال یازدهم هجرى، در سن 63 سالگى، در مدینه وفات يافت.
مرقد مطهر آن حضرت، در مسجد النبى در مدينه قرار دارد.
زندگينامه احاديث زيارتنامه عترت در يك نگاه داستان