درحال بارگزاري
 
 
 
عاشورا ؛ راز خلقت

روز دهم ماه محرم ـ معروف به روز عاشورا ـ عظيم‏ترين روز سوگوارى و ماتم در فرهنگ اسلامی به شمار می‏رود.
در دهمین روز ماه محرم الحرام سال 61 هجری قمری (مقارن با اکتبر سال 680 میلادی) بزرگ‏ترين فاجعه در حق اهل بیت پيامبر (ص) انجام ‏گرفت و امام حسين بن علی (ع) به همراه بیش از صد نفر از خاندان و یارانش به شکل دردناکی به شهادت رسیدند.

امام حسين‏(ع) كه به دعوت اهل كوفه به سوی مردم این شهر شتافته بود تا با کمک آنان ظلم را ریشه‏کن کند، پيش از رسيدن به كوفه، با پیمان‏شکنی مردم این شهر، در "سرزمین كربلا" به محاصره‏ نيروهاى دشمن درآمد. امام و خاندان و اصحابش، چون حاضر نشدند ذلت تسليم و بيعت با حكومت غاصب وظالم يزيدى را بپذيرند، با لب تشنه و با رشادتى شگفت، تا آخرين نفر جنگيدند و به شهادت رسيدند. بازماندگان و بانوان آن حضرت(ع) نیز به اسارت نيروهاى ظلمت درآمدند. 


  • عاشورا ؛ روز سوگواری انبیاء و صالحان

مصیبت عاشورا آنقدر بزرگ و سوزناک است که چه قبل از رخ دادن آن و چه بعد از آن، انبیاء و صالحان و نیکوکاران به یاد آن گریسته و سوگواری کرده‏اند.

از امام باقر(ع) روایت شده است که: ام سلمه بر پیامبر وارد شد و دید که حسین بر سینه رسول‏الله نشسته است و آن حضرت هم می‏گرید. پیامبر(ص) با دیدن ام سلمه فرمود: «ای ام سلمه! اینک این جبرئیل است که به من خبر می‏دهد که این فرزند کشته خواهد شد...»

امام ‏صادق(ع) فرمود: «و اما يوم عاشورا فيوم اصيب فيه الحسين(ع‏) صريعاً بين اصحابه واصحابه حوله صرعى عراة‏» یعنی: «عاشورا روزى است كه حسين(ع) در ميان يارانش كشته برزمين افتاد، و ياران او نيز پيرامون او به خاك افتادند در حالی که از جور دشمنان، عريان بودند».

امام رضا(ع) فرمود: «من ‏كان عاشورا يوم مصيبته و بكائه جعل الله عز و جل يوم القيامة يوم فرحه و سروره‏» یعنی: «هركس را كه عاشورا روز مصيبت و اندوه و گريه باشد،خداوند قيامت را روز شادى او قرارمى‏دهد». 


  • عاشورا ؛ روز ماتم پیروان اهل بیت(ع)

پيروان اهل بیت رسالت نیز به پیروی از پیشوایان خود، چهارده قرن است که ياد اين روز را زنده مى‏دارند؛ در این روز به سوگ مى‏نشينند؛ مجلس عزا برپا مى‏كنند؛ بر شهدای آن مى‏گريند؛ و آن حضرت را زيارت مى‏نمایند.

در دوران سلطه امويان و عباسيان، ظالمان و دشمنان اهل بیت(ع) اجازه مراسم رسمى و گسترده درسوگ امام حسين(ع) را نمى‏دادند؛ اما هر جا كه شيعيان قدرت و فرصتى يافته‏اند، سوگوارى پرشور و دامنه‏دارى در ايام عاشورا به راه انداخته‏اند. آنان همچنین آداب اين روز را رعایت کرده و می‏کنند؛ مانند: داشتن حالت صاحبان عزا و ماتم، ترك لذت‏ها، به دنبال كار نرفتن، چيزى براى خانه ‏ذخيره نكردن، پرداختن به سوگوارى و گريه و تباکی، تا ظهر چيزى نخوردن و نياشاميدن، انجام زیارت عاشورا و ... 


  • عاشورا ؛ نماد آزادگی و مقاومت

عاشورا ـ علاوه بر آن که روز بزرگ عزا و ماتم است ـ از قرن‏ها پيش تاکنون به عنوان تجلى جنگ حق و باطل، و روز فداكارى و جانبازى در راه دين و عقيده شناخته شده و الهام‏بخش آزادگان و آزادیخواهان مسلمان و غیرمسلمان بوده است.

همانگونه که امام حسين بن على(ع) در اين روز، با يارانى‏ اندك ولى با ايمان و صلابت و عزتى شكوهمند، با سپاه سنگدل و پرشمار يزيد به مقابله برخاست و كربلا را به صحنه هميشه زنده عشق و حماسه و حريت مبدل ساخت، آزادگان جهان نیز برای مبارزه با غاصبان و ستمگران، به عده و عُده خویش نمی‏نگرند و سر از پا نمی‏شناسند.

عاشورا گر چه يك روز بود،اما دامنه تاثير آن تا ابديت‏ كشيده شد و چنان در عمق وجدان‏ها و دل‏ها اثر گذاشت كه از همان روز، قیام‏های پی در پی برای مبارزه با ظلم و ظالمان ـ با نام و الهام حسین ـ برپا شده است. 


  • سایت عاشورا ؛ دائرة المعارف فرهنگ حسینی

سایت عاشورا ـ از مجموعه سایت‏های وابسته به پورتال اهل بیت(ع) ـ دائرة المعارفی از آموزه‏ها و عناصر فرهنگ حسینی را به علاقمندان در سراسر جهان تقدیم می‏کند.

در این سایت مجموعه‏ای از مفاهیم، مقالات، کتاب‏ها، اشعار، متون و نماها به شکل چندرسانه‏ای درباره امام حسین(ع) و خاندان و یاران او، قیام عاشورا، شناخت واقعه و شخصیت‏ها، دشمنان اهل‏بیت(ع)، تأثیرات عاشورا بر تاریخ اسلام و جهان، و کلیه مسائل مرتبط با آن، عرضه شده و هر روز در حال تکمیل است.

گزیده شخصیت‏شناسی
نقش آفرینی حضرت عباس(علیه السلام) در حماسه عاشورا:
1. آب رسانی      روز هفتم محرم، سه روز پیش از شهادت امام، عبیداللّه به عمر سعد نگاشت: «...به هوش باش! وقتی نامه ام به دستت رسید، به حسین(علیه السلام) سخت بگیر و اجازه نده از آب فرات حتی قطره ای بنوشد و با آنان همان کاری را بکن که آنان با بنده پرهیزگار خدا عثمان بن عفان کردند. والسلام.»1      امام، حضرت
مقالات عاشورايي
امام زین العابدین(ع) در بیانات مقام معظم رهبری
مطلبى كه در نظرم هست عرض كنم، به مناسبت انتساب اين ايام به امام چهارم عليه‌الصلاةوالسلام است. چون بيست‌وپنجم ماه محرم، بنا به روايتى كه شايد هم روايت و قول قويتر باشد وفات امام چهارم است. آن بزرگوار، تقريبا سى‌وچهار سال بعد از حادثه‌ى كربلا، در محيط اسلامى آن روز زندگى كرد و اين زندگى، از همه جهت يكى از زندگيهاى
گزیده پرسش و پاسخ
آیا حضرت فاطمه)س) با ردای خونین امام حسین (ع) وارد محشر می شود؟
آیا این درست است که حدیثی موثق از منابع حدیثی شیعه درباره بی بی فاطمه وجود دارد که می گوید: روز قیامت حضرت روی زمین قدم بر می دارد و ردای امام حسین (ع) را که به خون امامان رنگین است با خود حمل می کند و او حجابی ندارد. در نتیجه خداوند تمام جهانیان را کور می کند، آنها اجازه
Copyright © 2009 The AhlulBayt World Assembly . All right reserved